text.skipToContent text.skipToNavigation
Language:Dil:
Call us: +90 212 245 15 88 | WhatsApp: +90 535 0 184 184
Bizi arayın: +90 212 245 15 88 | WhatsApp: +90 535 0 184 184

Okurken çalışmak

Yeni Zelanda’da okurken çalışmak mı istiyorsunuz? İşte yolu: 

Okurken yarı zamanlı çalışmak Yeni Zelanda’daki geçim giderlerinize katkıda bulunmasının yanısıra alanınızda iş deneyimi edinmenin de harika bir yolu olabilir.

Çoğu öğrenci vizesi eğitiminiz boyunca haftada 20 saate kadar çalışmaya izin verir. Okurken çalışmak için belirli bazı koşulları yerine getirmeniz gerekecektir. Bunlardan bazıları aşağıdadır:

  • Eğitiminiz en az 2 yıl sürüyorsa.
  • Eğitiminiz, Skilled Migrant Category (Vasıflı Göçmen Kategorisi) altında puan kazandıran bir Yeni Zelanda şartına uygunsa
  • Yeni Zelanda Göçmenlik tarafından onaylanmış koşulları karşılayan bir İngilizce dil kursu alıyorsanız

Bazı durumlarda öğrenciler, eğer iş kalifikasyonlarının bir parçasını oluşturuyorsa haftada 20 saatten fazla çalışabilirler.

Okul tatilleriniz süresince istediğiniz kadar çalışabilirsiniz. Programınız 1 yıllıksa ve 120 veya daha fazla kredisi varsa tatillerde tam zamanlı çalışmaya hak kazanabilirsiniz.

Programınız 1 yıllıksa ama 120’den az kredisi varsa Noel ve Yeni Yıl tatillerinde tam zamanlı çalışmaya hak kazanabilirsiniz.

Ücretli bir işe başlamadan evvel vizenizi bir kez daha kontrol etmelisiniz.

Unutmayın, Yeni Zelanda’da çalışmak isterseniz Inland Revenue Department (IRD) (Yurtiçi Gelir Departmanı) vergi numarası almanız gerekir. Bunun için başvuruda bulunmak veya daha fazla bilgi edinmek için Inland Revenue website adresini ziyaret edebilirsiniz.

İşteki haklarınız 

Yeni Zelanda’da çalışan herkes, uluslararası öğrenciler de dahil olmak üzere, temel haklara ve yetkilere sahiptir.

İşvereniniz kanun çerçevesinde aşağıdakileri koşulları yerine getirmelidir:

  • Sizinle yazılı bir iş sözleşmesi yapmalı
  • Asgari ücretten az ödeme yapmamalı
  • Ücretli yıllık izin hakkınızı vermeli
  • Ücretli dinlenme molalarınızı ve ücretsiz yemek aranızı vermeli
  • Resmi tatillerde çalıştırmamak, çalıştırıyorsa telafi etmek
  • Yazılı sözleşmenizde bulunmadığı sürece maaşınızda indirim yapmamalı
  • Güvenli bir iş ortamı sağlamalı
  • Size ayrımcılık yapmamalı
  • İyi niyetli davranmalı

İşvereniniz bu koşulları yerine getirmiyorsa Ministry of Business, Innovation and Employment’ın (İş, İnovasyon ve İstihdam Bakanlığı) iletişim merkezini 0800 20 90 20 numarasından arayarak yardım isteyebilirsiniz.

Mezun olduktan sonra çalışma

Eğitiminizi tamamladıktan sonra Yeni Zelanda’da kalmak ve çalışmak istiyorsanız önce yeni bir vize almalısınız.

İki tip vize vardır:

  • Eğitim sonrası çalışma vizesi (açık): kendi alanınızla ilgili bir iş bulmanız için 12 aya kadar
  • Eğitim sonrası çalışma vizesi (işveren destekli): bu seçenek alanınızla ilgili belirli işlerde 2 yıl daha çalışmanıza olanak sağlar.

Yeni Zelanda’da kalmak ve kalıcı olarak çalışmak istiyorsanız ve ilgili kriterleri sağlıyorsanız Vasıflı Göçmen vizesine başvurabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Immigration New Zealand website adresini ziyaret edebilirsiniz.

Lütfen yeterlilik seviyelerini seçin

Bir bölüm adı girin ve listeden seçin

  • Bir bölüm adının 3 harfini yazın ve listeden seçin

  • Bir ders konusu girin ve listeden seçin

Lütfen bir kurum yazıp seçin

  • Bir üniversite isminin 3 harfini yazın ve listeden seçin

  • Bir üniversite veya okul adı girin ve listeden seçin